Mleko roślinne

Mleko roślinne. Co warto o nim wiedzieć?

Weganie, a także osoby nietolerujące laktozy sięgają głównie po mleko roślinne (https://www.bee.pl/9005-zdrowa-zywnosc-i-delikatesy-napoje-roslinne). Nie oznacza to jednak, że produkty te przeznaczone są tylko dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą przyjmować mleka. Mleka roślinne zawierają wiele składników korzystnych dla zdrowia, dlatego warto włączyć je do tego, co jemy, nie tylko jako zamiennik zwykłego mleka. Jaki rodzaj napoju jest jednym z najbardziej wartościowych i najlepiej smakuje?

Czym jest mleko roślinne?

Mleko roślinne i mleko krowie tak naprawdę mają ten sam kolor i nazwę. W praktyce należy je nazywać napojem lub wyciągiem z różnorodnych orzechów, ziaren, nasion czy pestek. Jak będzie produkowane mleko roślinne? Najczęstszym wynikiem jest moczenie i mielenie tych składników roślinnych. Proces przygotowania napoju pozwala na przenikanie do wody suplementów odżywczych obecnych w tych produktach. W efekcie mleka roślinne różnią się od mleka nie tylko składem, ale i strawnością. Zawarte w nich składniki odżywcze są również szybciej przyswajane przez organizm i mogą być efektywniej wykorzystane.

Jak wygląda mleko roślinne?

Każde mleko roślinne, które nie zawiera dodatku cukru lub substancji słodzących, będzie prawdopodobnie znacznie mniej słodkie niż zwykłe mleko. Niektóre produkty tego typu mają delikatne aromaty i smaki z podstawowych składników użytych do ich produkcji, na przykład mleko migdałowe. Smak i konsystencja mleka roślinnego również w dużej mierze zależy od jego rodzaju, jakości i składu. Napoje grochowe i sojowe są postrzegane jako najbardziej zbliżone do mleka. Przeciwnie, najsłodsze i o wiele smaczniejsze jest mleko migdałowe. Produkty owsiane zostały nazwane neutralnymi lub lekko gorzkimi, a produkty ryżowe. Aby wybrać swój ulubiony smak, spróbujmy wszystkich rodzajów mleka roślinnego najpierw do najczystszej kompozycji, mleko bez cukru.

Mleko roślinne do kawy. Jakie wybierać?

Osoby, które z różnych powodów zrezygnowały z mleka, często starają się znaleźć dla niego alternatywę, aby nie musieć rezygnować z ulubionej białej kawy. Co zatem powinno dawać dobre mleko roślinne podczas przygotowywania cappuccino czy latte? Po pierwsze, powinno mieć odpowiedni poziom słodyczy, pełności i konsystencji. Ponadto, napój nie może przysłaniać smaku samej kawy, ale raczej nadawać mu nową, najwyższą jakość. Do tej pory bariści uważali mleko sojowe za najlepszą roślinną emulsję do kawy i do tej pory to ono zdominowało krajobraz kawiarni.